Rólam

A kitüntetésekkel, a militáriával való szorosabb kapcsolatom kezdete 2005-re tehetõ, ekkor került a kezembe dédapám néhány kitüntetése, amelyek szépek és régiek voltak, nagy becsben tartottam õket. Mivel azonban nem tudtam, mikor, miért kaphatta a felmenõm azokat, kutakodni kezdtem az interneten. Ez rövid idõ alatt azt eredményezte, hogy egyre inkább beleszerettem a kitüntetésekbe, minél többet szerettem volna tudni róluk, látni, a kezembe fogni annyit, amennyit csak lehet.

Azután, hogy megszereztem dédapám kitüntetéseihez a megfelelõ szalagokat és rendbetettem a hagyatékát, a kiváncsiság mellett megjelent a birtoklási vágy is. Elkezdtem a gyûjtést. Elõször a monarchiás kitüntetések foglalkoztattak, hiszen dédapám az I. világháborúban volt katona. Utána a náci német terület felé fordultam, de itt rövid idõ alatt is nagyon sok hamisítvánnyal, utánzattal találkoztam. Végül a Horthy és azutáni idõszak következett. Hamar rájöttem azonban, hogy kezdõ gyûjtõként és vékony pénztárcájú átlagpolgárként nem sok esélyem van megszerezni azokat a darabokat, amikre vágyom, így specializálódnom kellett.

Magyarországon sokan gyûjtenek olyan kitüntetéseket, egyenruhákat, amelyek harcoló, akár kifejezetten elitnek számító alakulathoz kötõdnek – így nagy a keletje például a repülõs és a határvadász tárgyaknak. Nekem jogász végzettségem van, egyértelmû volt tehát az orientáció a hadbírák, katonai jogászok, valamint a múltban mûködött civil jogvégzettek után maradt emlékek irányába.

Jelenleg elsõdlegesen ezeket, a jogászi tevékenységhez, igazságszolgáltatáshoz (valamint a kiszabott büntetések végrehajtásához) kapcsolódó tárgyakat keresem, legyen az egyenruha, kitüntetés, okirat, antik könyv, igazolvány, vagy más, a témával összefüggésbe hozható darab. Hosszútávú terveim között szerepel egy igazságszolgáltatási vonatkozású kiállítás megszervezése.

Ha Önnek a fentiekhez kapcsolódó olyan anyag van a birtokában, amelyet nem szívesen adna egy lomtalanító, vagy hagyatékfelvásárló kezébe, de szeretné, ha egy gyûjtemény megbecsült darabja lenne, keressen meg a következõ címen:

drgroeber[kukac]freemail[pont]hu

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: