Spanyol bírói jelvények – Franco-éra

francoA blog egy korábbi verziójában már volt szó a spanyol bírói jelvényekről, az ott leírtakat nem ismételném. A napokban újabb két, bírói talárra való hímzett textiljelvénnyel gyarapodott a gyűjteményem.

Mindkettő Spanyolország azon (viszonylag hosszú) időszakából való, amit Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade (rövidebben Francisco Franco) neve fémjelzett 1939 és 1975 között.

A korszakot a jelvényeken főmotívumként szereplő sason kívül a szalagokon olvasható “UNA GRANDE LIBRE” felirat is jelzi, ami tulajdonképpen nem egy (jel)mondat, hanem három különálló szóként olvasandó. Spanyolország eszerint EGY (oszthatatlan, a baszk és katalán önállóságot el nem ismerő), NAGY (a dél-amerikai elveszett birodalomra és az igényelt afrikai területekre utalásként) és SZABAD (az idegen államok ráhatásától és a zsidó-szabadkőműves-marxista befolyástól független). Ez a három szó a beszédek lezárásaként gyakran hangzott el, mint az Ámen! az imák végén.

A hímzések a fémjelvények mintázatát reprodukálják a fekete bársony alapon, a sas mellén itt is a spanyol nemzeti címerből és az igazságszolgáltatásra utaló jelképekből álló kettős címerpajzs látható.

franco2

franco1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: