Őrnagy-hadbíró 1939M kamgarn zubbonya

hb030A múlt szombat termése (hangsúlyoznám: igen jó termése!) ez a zubbony. A nagytársasági és a kistársasági atilla után megvan végre a “köznapi” zubbony is, ami ezidáig hiányzott a Horthy-kori kollekcióból. Mi több, nevesített darabról van szó.
Fésűsszövetből készült, hibátlan, gyönyörű és minőségi darab. Mivel a nadrágok – közismert tény – gyorsabban használódtak, mint a zubbonyok, ráadásul semmi nem utalt arra, hogy katonai darabok, így a háború után is hordhatók voltak, ezért is van kevesebb belőlük, sajnos, nadrág ehhez a tételhez sem tartozott. Talán egyszer majd lesz egy megfelelő darab valahonnan.

hb031

A zubbony Misoga Sándor, a korszak egyik legalaposabban és legszebben dolgozó egyenruha-szabójának munkája, ezt a gyártói etikett mutatja. A kabátnak amúgy nem csupán a külső megjelenése, de a belseje, a bélése is nagyszerűen kidolgozott.

balth02

A zubbony eredetileg dr. Balthazár Géza hadbíró őrnagy számára készült 1945-ben, a tulajdonos neve a zubbony belsejében található kis címkén olvasható (bár elírással, dr. Balthazár Bélaként).

balth01

Az 1911-es születésű hadbíró tényleges katonai szolgálatát 1935. május 1. napján kezdte meg, 1940-ben lett főhadnagy-hadbíró, 1941. november 1-jétől százados-hadbíró, és ebben a rendfokozatban maradt egészen 1945-ig. Őrnaggyá jóval a háború befejezését – és alaposan feltehetően igazolását – követően, az 1945. november 1-jén megjelent Honvédségi Közlönyben léptették elő, “a demokratikus Magyarország érdekében a honvédségen belül kifejtett tevékenység jutalmazása” címén. (Nem tudom, hogy egy horthysta hadbíró százados mi mindent tudott tenni “a demokratikus Magyarország érdekében”, de immár fedje is ezt jótékony homály.)

balth03Az eredeti tulajdonos 1944-ben mindössze három kitüntetés – a katonai szalagon adományozott bronz Signum Laudis, az Erdélyi Emlékérem és a Délvidéki Emlékérem – tulajdonosa volt. A zubbonyon ugyanakkor összesen négy csukor (kitüntetésrögzítő zsinór) található, de előttem egyelőre ismeretlen a negyedik kitüntetés mivolta és az adományozás időpontja is.
A háború befejeztét követő előléptetés okán feltételezhető akár az is, hogy a ’45 előtti kitüntetései mellé egy demokratikus kitüntetés is adományozásra került. Így persze egy meglehetősen fura sor keletkezhetett és kerülhetett az őrnagy úr mellére…

hb032A zubbony gallérdíszítése vaku nélkül és vakuval fotózva.
Remekül látható a buzérvörös bársony hajtóka tényleges színe.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: