Hadbíró / katonai ügyész ezredes zubbonya – NDK 1987

ddr0 Kezdetben vala ugyebár az, hogy magyar és jogi vonatkozású tételeket gyűjtögettem, ami – az egyéb vakvágányokra megvalósított kitérők mellett – tartott nyolc esztendőn keresztül. Amikor nyolcévi gyűjtögetés után egy ideig semmi olyat nem találtam a piacon, ami édeklődésemre tarthatott volna számot, s így némi megtorpanást éreztem az igazságügyi tárgyak területén, elgondolkodtam, és arra a következtetésre jutottam, hogy a magyar tárgyakon túl ki kellett bővítenem az érdeklődési körömet a külföldi emlékekre is. Kerestem szerte a világban a bírósági, ügyészségi, egyéb jogászokhoz köthető tárgyakat, persze első körben a katonai vonatkozásúakat.

Eközben jutottam el az NDK-hoz is, ahonnan nemrég az ebay-en keresztül egy nagyon jó kis zubbonyt sikerült a gyűjteményembe emelnem.

A köznapi zubbony a szárazföldi erők (Landstreitkräfte) ruházatának legáltalánosabb jellemzőit mutatja: szürke, nagy műszál-tartalommal bíró anyag, fehér szegélyezés. Az igazságügyi fegyvernem (Justiz) jelzése a részletekben mutatkozik meg, egyfelől a váll-lapok és a gallérdíszek alapját képező szürke mellékszín, másfelől a kezdőképen is látható, pajzsot és mögötte keresztbe tett kardokat ábrázoló szimbólum mutatja meg, milyen beosztásban volt az eredeti tulajdonosa. (Az állami igazságszolgáltatási hatalmat jelző utóbbi jelképpel egyébként főleg a szláv, illetve a II. világháború utáni szovjet befolyás okán ilyen jellegű hatás alá került szocialista országokban találkoztam ezidáig.)

ddr
A zubbony elölről, oldalról és hátulról

Kétségtelen, hogy a kabát nem szép. Ezt nyugodt szívvel, elfogultság nélkül leszögezhetjük. Ugyanaz a stílus nélküli egyenes szabás jellemzi, mint a korabeli magyar zubbonyokat, ahogy említettem, rettenetes anyagból van (csak egy kicsit jobb, mint a korabeli magyar darabok), szinte semmi nem teszi különlegessé. Szinte. Mert hogy azért van különlegessége. Az egyik ilyen a rendfokozati jelzések és a gallérdísz, amik nagyon igényes munkának tűnnek, még ha géppel készültek is. Mindkettő a birodalmi német hadsereg, a Wehrmacht ilyen jelzéseinek mintáját követi, bár méretben és elkészítésben eltérnek azoktól. A másik ilyen specialitás a bal kar ujján látható beosztási jelzés, ami a fegyvernemen belül is jelzi, hogy a zubbony viselője kifejezetten az ítélkezés területén tölt be pozíciót. A harmadik dolog a rendfokozata, ugyanis ritka, hogy ilyen viszonylag magas (a tábornokok előtti utolsó) főtiszti zubbony bukkan fel.

Szerettem volna tovább bővíteni az ezredes ruhatárát, de a zubbonyhoz való sapka, amit szintén az ebay-ről vásároltam volna meg, sosem érkezett el hozzám. Az eladó szerint a posta visszavitte neki, szerintem – és a DHL szerint – soha fel sem adta. Az egyébként ilyen lett volna:

ddr1

Úgyhogy még kell majd egy sapka, illetve egy csizmanadrág vagy pantalló, amik viszont szinte egyáltalán nincsenek jelen a piaci forgalomban… Ha meglesznek, egy jelmezbálon biztosan megjelenek majd a szettben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: