Nyugalmazott bíró útlevele a Horthy-korszakból

utl00 Hosszabb ideje nem került a birtokomba semmi igazságszolgáltatással kapcsolatos dolog, ami újdonságot jelentett volna a gyűjteményemben, illetve megmutattam volna új szerzeményként itt, de most a héten megtört a jég, a Darabanth-tól megérkezett az egyik utolsó árverésen vásárolt iratom, egy Horthy-féle útlevél. Tudom, nem nagy durranás a maga nemében, százával vannak ilyen és hasonló iratok a piacon, de egyrészt a számos vasúti és egyéb igazolványom között ilyenem még nem volt, másrészt pedig – akárcsak a gyűjteményemben lévő, számomra legkedvesebb tárgyak – ez is egy jogászhoz köthető természetesen, egy volt kollégáé volt.

A férfiút dr. Keresztes Bélának hívták, a kiállítás idején ügyvédként, korábban törvényszéki bíróként dolgozott. 1877-ben, Pusztabodrogon született, amikor az útlevele elkészült, 50 éves volt (ami nem is látszik a képen, viszonylag jól tartotta magát). Érdekes, hogy a foglalkozása megjelölésénél akkor már ‘nyug. törvényszéki bíró / ügyvéd’ szerepelt az iratban. Vajon mikor mehetett nyugdíjba? Ez alapján nekem még 12 évem lenne a szervezetben, aztán jöhetne a megérdemelt pihenés…

Nem volt egy világutazó, ha mégis, hát nem ezzel az útlevéllel barangolta be a világot: mindössze Olaszországban járt vele egyetlen alkalommal, családi okból, az olasz bélyegzőkön kívül csak Ausztriába és Szerbiába szóló pecsétek vannak az oldalakon.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: