Ezrednapi megemlékezés és kiállítás

coverA mai napon részt vettem Székesfehérváron a Magyar Királyi “Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület által rendezett megemlékezésen és kiállítás-megnyitón Laborc György Péter barátom meghívásával. Az eseményre ugyanabban az épületben került sor, amely annak idején az ezred laktanyájaként szolgált, ma – egyebek mellett – a helyőrség-történeti kiállításnak ad otthont.
(Meg kell jegyezni, hogy az ezredtörténeti kiállítást – zömében saját kollekcióikat gazdagító darabokra építve – két fiatal gyűjtő, Böhm Martin és Dósa János szervezte meg, készítette elő, és mutatta be.)

Száznál is többen lehettünk már, amikor 15 órakor kezdetét vette a kiállítás megnyitója. A Himnusz elhangzását követően elsőként Viza Attila képviselő úr Székesfehérvár önkormányzata nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szakály Sándor történész beszélt a Monarchia felbomlását követő időszakról, s kifejezetten a székesfehérvári 3. Honvéd Gyalogezred létrejöttéről. Őt követően a megnyitó egyik díszvendége, a 98 éves nemes vitéz békei Koós Ottó, a Magyar Királyi Honvédség egykori századosa szólt helytállásról, hősökről, a magyar honvédek Trianont követő lelkiállapotáról, az emlékezés fontosságáról, valamint saját és az ezred majd’ háromnegyed évszázaddal korábbi életéről. Szavai őszinték voltak, hangja büszke, beszéde megindító.

Ezután a megjelentek megnézhették a kiállítást, amit a szervezők szakszerűen be is mutattak. A látogatónak egy szava sem lehet – a fiatal srácok valóban gyönyörű tárlatot hoztak össze, a Horthy- korszak egyik fontos szeletét nagy hozzáértéssel, gazdag szöveges és képanyaggal színesítve mutatták be. A kiállítási ruházati darabok egyszerűen gyönyörűek voltak, ahogy jártam-keltem a nézelődők között, mindenfelől az elismerés hangjait hallottam. Volt olyan látogató, akinél a tárgyak saját családi emlékeit, felmenője kitüntetéseinek képét hozták elő.

Ezúttal én is felkészülten érkeztem: a fényképezőgépben feltöltött akkumulátorokkal, üres memóriakártyával. Készítettem felvételeket is a kiállítás anyagáról – a tükröződések és a csillogó üveg miatt elnézést kérek -, ezek alant láthatók.

A meghívást köszönöm, élmény volt ez a kiállítás!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: