Bíró katonai igazolványa a Rákosi-korszakban

repas0A héten szereztem és tegnap érkezett meg a postával az alább megtalálható katonai igazolvány. Vannak már katonai szolgálattal összefüggő irataim az igazságszolgáltatásban dolgozókkal kapcsolatban, de ez most “egy új nyár első fecskéje” volt, ugyanis a múlt század közepéről, az ötvenes évekből származik, a tulajdonosa bíró volt, a tisztséghez kapcsolódó bejegyzések is vannak a könyvben.

Dr. Répás József irata volt valaha ez a megviselt okmány, a Szegedi Honvéd Kiegészítő Parancsnokság állította ki neki 1951. április 13-án, érdekes módon 38 éves korában. Számos javítás került a bejegyzések közé, a fegyvernemnél az ‘igazságügyi szolg’ bejegyzést kihúzta a javító, a katonai szakképzettség megnevezésénél is először ‘igazságügyi tiszt’, majd ‘kiképzetlen’, végül ‘Csak hivatali szolgálatra alkalmas’ került feltüntetésre. Az okot a szakképzettség (“biró”) és a korábbi polgári foglalkozás (“ny. járásbiró”) mellett az egyéb egészségügyi vizsgálatok eredményei között feltüntetett “Fegyver nélküli szolgálatra alkalmas. Billentyű elégtelenség.” bejegyzés is indokolhatja.

repas2

repas3

Esetleges tényleges szolgálatára vonatkozó bejegyzés nincs a könyvben. 1964. március hó 15-ével törölték a hadkötelesek nyilvántartásából, a felső korhatár elérése miatt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: